50 EASTBOURNE TERRACE

September 2018 - January 2019 - £725K

Professional Team -  Yard Nine/ (GVA)Second London Wall/ Aecom

  

The project involved the soft strip of commercial offices and retail shop units on a busy junction adjacent to Paddington main line station. The area is densely populated with residential properties, businesses and hotels. Management of noise and dust emissions from our works was a key consideration and closely managed by our site team.


To secure the site we erected a full perimeter hoarding on the site boundary and established 24/7 security to prevent unauthorised access. 


One of the key risks on site was to ensure the basement plantroom remained fully operational as this contained essential services feeding the adjacent building No.40 Eastbourne Terrace. We employed a services specialist to undertake a full survey, identify and trace service runs and highlight those that could be removed and those which had to be retained. A permit system was used to carefully manage/control the removal of all services on site.


Asbestos removal also formed a key part of our works on site as this dictated the soft strip sequence and programme. The greatest challenge was the removal of the bitumen coating to all the existing floor screeds which contained asbestos fibres. This was undertaken to ensure the slab areas were left clear of asbestos in preparation for the demolition process. 


Our soft strip scope of works included the removal of non structural walls and partitions, column casings, suspended ceilings, floor and ceiling finishes, duct covers, lifts, raised floors, and fixed joinery items throughout the buildings. All soft strip arisings were discharged internally within the building by utilising the existing lift shafts. This considerably reduced noise and dust omissions from our works on the neighbouring environment. 


The site access was severely restricted by a narrow arch at the rear of the building. To overcome this we liaised with TFL to use the bus lane to the front of the building to access the front of the site. This moved all site traffic away from the narrow access and the residential mews properties.